Eleverna sparar provrören hemma i kylen under natten och tar sen med det tillbaka till skolan. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Södertäljes skolor börjar med gurgeltester

Publicerad

Nu har skolorna i Södertälje möjlighet att erbjuda elever gurgeltest för att prova om de har covid-19. Från och med måndagen kan eleverna få med ett testkit hem.

Med gurgeltesterna sköljer man och gurglar munnen med en vätska som smakar salt för att sedan spotta ut i ett provrör. Testet görs tillsammans med vårdnadshavare hemma och provröret tas sedan tillbaka till skolan.

– Om skolan får kännedom om ett bekräftat fall fyller man i en blankett och skickar till Samtrans och så kommer de ut med tester till en klass eller en grupp, säger Jenny Stanser, grundskolechef i Södertälje.

Tanken är bland annat att det ska vara enklare att testa yngre barn, och föräldrarna registrerar testen med hjälp av bank ID. Information till vårdnadshavare ska ha skickats ut från skolorna och på 1177.se finns informationsfilmer.

Har tidigare testats i Stockholm stad

– Är man dubbelvaccinerad behöver man inte testa sig, inte heller om man precis har haft bekräftad covid och blivit frisk. Det som kan bli komplicerat är att hålla koll på alla undantag som finns, säger Jenny Stanser.

Ett pilotprojekt med gurgeltester har tidigare gjorts i Stockholm. Där har bland annat en hel årskurs skickats hem efter testerna.

– Det har funkat bra på skolorna där de har provat testen tidigare, det ska bli jättespännande att se hur det går i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.