Så tycker eleverna om vaccinering i skolorna Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Barnen i Södertälje och Rönninge om att få vaccinera sig: ”Vill inte göra det i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag ska barn från tolv år kunna boka vaccintid vid vissa vaccinationsmottagningar i Region Stockholm. Åsikterna skilde sig åt då SVT Södertälje besökte två skolor för att fråga om vaccineringen. Och enligt eleverna är det inte givet att de kommer att ta vaccinet.

I torsdags kom Folkhälsomyndighetens beslut att sänka åldersgränsen för vaccinering från 16 till 12 år. Stockholms län kommer i samarbete med de olika kommunerna att besöka skolor för att vaccinera barn med hjälp av externa vaccinatörer. Enligt regionen ska det också bli möjligt att boka vaccintid vid vissa mottagningar från och med måndag.

I video ovan hör du eleverna i Rönninge och Södertälje tycka till: ”Kanske bra att vänta tills man är 16”.

Så ska vaccineringen gå till

• Barnet och vårdnadshavare kommer att få information om hur det går till att anmäla intresse, hälsodeklarera och underteckna samtycke.

• Region Stockholm räknar med att kunna erbjuda bokning av vaccinationer vid vissa vaccinationsmottagningar som gradvis öppnar med start måndagen den 20 september.

• Planen är att även skolor som har elever i åldern 12–15 år ska kunna vaccinera på plats.

• Från och med måndag kommer information om hur man bokar tid för 12 år och uppåt att finnas på 1177.se.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet