Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet har minskat i Södertälje jämfört med året innan. Foto: TT

Färre Södertäljeelever behöriga till gymnasieskolan

Uppdaterad
Publicerad

Av eleverna som slutade niondeklass i Södertälje i våras var 17 procent obehöriga till gymnasieskolan, visar den senaste statistiken från Skolverket. Det är fler än året innan och därmed den kommun som har störst andel obehöriga elever i länet.

Från att under läsåret 2017/2018 ha nått den högsta andelen behöriga på flera år backar Södertälje kommun  i statistiken igen. Förra våren var cirka 17 procent av alla niondeklassare i Södertälje obehöriga till gymnasieskolan, jämfört med året innan då det var cirka 12 procent.

– Det vi ser nu är att det sjunker tillbaka till hur det var 2017, men framförallt ser vi att tjejerna inte ligger lika mycket bättre i resultaten än killarna längre. Vi jobbar mycket med att kvalitetsäkra betygen nu och det kan också alltid variera mellan årskurserna som slutar, säger Elof Hansjons (S) utbildningsnämndens ordförande i Södertälje.

Elof Hansjons (S) utbildningsnämndensordförande i Södertälje Foto: SVT

Som SVT tidigare har rapporterat sjunker resultaten i matematik i Södertälje, något som kommunen nu fokuserar särskilt mycket på att förbättra, enligt Elof Hansjons (S).

– Vi har full koll på siffrorna och analyserar och gör åtgärder utifrån det.

Tredjedel obehöriga på Wasaskolan

På Wasaskolan i Södertälje var det störst andel av niondeklassarna i kommunen som inte nådde målen. Det är framförallt pojkarna som inte klarar kraven, bland dem var andelen obehöriga till gymnasiet 41 procent förra läsåret. Bland flickorna låg siffran på 31 procent.

Migrationsbakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå påverkar

Behörigheten till gymnasiet skiljer sig mycket mellan olika elevgrupper, skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

– Bland annat har det stor betydelse vilken utbildningsbakgrund som elevens föräldrar har. Men skolans och undervisningens kvalitet har också stor betydelse. För att utjämna skillnaderna behöver skolan exempelvis snabbt sätta in olika former av stöd till elever i behov av det, säger Peter Fredriksson generaldirektör på Skolverket.

Andel obehöriga till gymnasieskolan kommunerna läsåret 2018/2019

Botkyrka 16,5

Danderyd 3,4

Ekerö 8,4

Haninge 13,5

Huddinge 10,7

Järfälla 14,4

Lidingö 6,1

Nacka 5,4

Norrtälje 16,1

Nykvarn (färre än 10 elever)

Nynäshamn 13,3

Salem 8,9

Sigtuna 11,3

Sollentuna 8,5

Solna 14,4

Stockholm 10,9

Sundbyberg 12,9

Södertälje 17,2

Tyresö 12,0

Täby 6,6

Upplands Väsby13,5

Upplands-Bro 13,7

Vallentuna 10,0

Vaxholm (färre än 10 elever)

Värmdö 9,7

Österåker 8,4

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.