Pojke föll från balkong i Södertälje – pappan frikänns av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Det var i våras som en tvåårig pojke föll cirka nio meter från en balkong i Södertälje. Pojken fick allvarliga skador av fallet och pappan åtalades då för vållande till kroppskada, nu frias han i Södertälje tingsrätt.

Sonen ska ha klättrat upp på möbler och över balkongräcket för att sedan falla ner till marken från tredje våningen. Allt ska ha skett när pappan var på toaletten och mamman var ute och handlade. Barnet skadades allvarligt och fick föras med ambulanshelikopter till sjukhuset.

Enligt åklagaren hade pappan varit oaktsam genom att inte ha uppsikt över pojken, inte sett till att balkongdörren var tillräckligt stängd med barnspärr eller att balkongen var fri från föremål som pojken kunde klättra upp på.

Mannen har nekat till brott och tingsrätten håller med. Att pappan varit på toaletten en kort stund anses inte vara så oaktsamt att han kan straffas. Inte heller att det stod möbler på balkongen kan anses tillräckligt klandervärt för straff, menar tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.