Foto: SVT

Studenter från konsthögskolor lär sig mer om grafisk konst

Uppdaterad
Publicerad

Sex utvalda studenter från landets olika konsthögskolor har kommit till Södertälje för att få undervisning i grafisk konst av Grafikens hus.

Mette Moltke Wozniak är en av sex konststuderande som bjudits in för att i två veckor få verka vid Galleri Kretsen i Södertälje. För henne är grafisk konst ny mark, trots hennes mångåriga konstbilning.

– Jag tycker det är hur roligt som helst det här. Det är ju en teknik från 1600-talet, eller en jättegammal teknik och det är så spännande, man behöver verkligen en verkstad för att jobba med det här. Det är inget man bara gör hemma såhär, säger hon.

Fått stipendium

De sex studenterna har blivit tilldelade Ann-Margret Lindells verkstadsstipendium, som ger dem möjligheten att komma hit och få undervisning, i regi av Grafikens hus.

Grafikens hus har sedan årsskiftet sitt säte i Södertälje, även om de ännu inte har några färdiga egna lokaler. Målet med de här veckorna då stipendiaterna är i stan är dels att nå ut med grafiken som konstform, och dels att skapa band mellan Grafikens hus och dess nya hemstad.

Bjuder in Södertäljekonstnärer

– Jag skulle säga att det absolut är en del i vår etablering. I dag sitter vi ju i Stadshuset och innan vi har ett eget hus så blir det egentligen att varje projekt får sin plats utifrån projektet, säger Nina Beckmann, VD på Grafikens hus och tillägger:

– Till exempel det här, då visste jag på en gång att vi behöver en verkstad. Vi har tidigare haft kontakt med kretsen genom Grafikens hus historia. Så då kändes det jättelogiskt att göra det projektet här.

I ett försök att just nå ut och etablera sig har man passat på att bjuda in lokala Södertäljekonstnärer.

Har testat att rista

– För mig är det ett stort steg eftersom jag lär känna andra konstnärer och vi har bytt idéer och så. Normalt så målar jag, men i dag har jag ristat. Jag tycker det har gått mycket bättre än jag förväntade mig, tack vare att jag har fått hjälp att utveckla tekniken och så, säger konstnären Logan Bonilla.

”Tålamodsprövande”

Grafisk konst kan vara tålamodsprövande. Själva trycket går fort, men innan dess ska det slipas, det ska ristas, och torkas. Mette Moltke Wozniak poängterar dessutom att det inom grafiken är som med all konst. Att vägen fram till det färdiga verket börjar långt innan man ens går in i verkstaden.

– Det här har väl tagit mellan fem minuter och 30 år att göra. Så är det ju med konst, säger Mette Moltke Wozniak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.