Foto: TT

Svenska spel stoppar spel på Syrianskas matcher

Uppdaterad
Publicerad
Svenska spel stoppar spel på Syrianskas matcher tills vidare efter ”kraftiga oddsförflyttningar” i en match. Man utesluter inte matchfixning, uppger Svenska spel till SVT.

Det var efter att Syrianska förlorade hemma mot Varberg med 5-1 som Svenska spel valde att dra i handbromsen och stoppa allt spel på Syrianskas matcher.

– Det var väl att vi sett en del kraftiga oddsförflyttningar på den tidigare matchen (mot Varberg) och vi kan inte riktigt förklara det och då gör vi som vi brukar göra. Det här händer x antal gånger varje år och det är för att skydda våra kunder. Då kan vi ta bort någon klubb, men vi kan inte uttala oss om vad det handlar om. Det är en säkerhetsåtgärd för att skydda våra kunder när vi ser någonting som vi inte kan förklara, säger Janne Svensson, ansvarig för integritetsfrågor på Svenska spel till Fotbollskanalen.

I fjol togs totalt sex lag bort från Svenska spels spelutbud, däribland Södertälje FK och Arameisk-Syrianska IF. Senast det hände Syrianska var 2017 och 2014.

Utesluter inte matchfixning

Janne Svensson, ansvarig för integritetsfrågor, Svenska spel

Svenska spel utesluter inte Syrianska för matchfixning.

– Matchfixning är ett problem som vi ser och det skulle kunna röra sig om det i detta fall. Men jag kan inte sitta och säga att det är det, det handlar om. Självklart finns det en orsak till att oddsen rörde sig på det sättet men vi pekar inte ut någon och säger att det matchfixning, säger Janne Svensson till SVT.

Det som väckte misstankar den här gången var att det gjordes stora insatser på att Varberg skulle vinna matchen. Men även om Svenska spel inte utesluter matchfixning så har ingen polisanmälan gjorts.

– Vi gör bara polisanmälan när det gjorts kraftigt avvikande insatser hos oss. I det här fallet så handlar det om stora insatser gjorda hos internationella spelbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer