Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats utanför tingsrätten. Foto: Linda Asmar

SVT:s reporter förklarar domen: ”Komplext fall”

Publicerad

På fredagen föll domen i det uppmärksamma fallet om misstänkt människohandel – där 11 personer från Indien säger sig ha blivit lurade till Södertälje. Den åtalade 52-åringen friades från människohandel men dömdes för grovt bedrägeri.

Domstolen fann bland annat att de flesta av målsägandena blivit vilseledda av den åtalade och att de befunnit sig i en svår situation i Sverige.

– Oavsett utgång så är de missnöjda med sin tillvaro och hur de har blivit behandlade här i Sverige . Så ifall de kan få kompensation och upprättelse är det givetvis tillfredställande, säger Peter Ataseven, målsägandebiträdet.

52-åringen får tio månaders fängelse som påföljd och behöver betala skadestånd till sju av de elva målsägandena.

Försvaret nöjda

– Försvaret ser dagens dom som en framgång även om klienten dömdes för sju fall av grovt bedrägeri, men sett till åtalet för människohandel alternativt människoexploatering så är vår uppfattning att tingsrätten helt korrekt har ogillat dessa gärningar, säger Frida Wallin, 52-åringens försvarare.

Men åklagarna och målsägandebiträdet är inte nöjda med att han friades helt från människohandel.

– Jag kan konstatera att domstolen inte delar min och min kollegas uppfattning om att syftet med den här åtgärderna som den tilltalade har vidtagit för att få hit målsägandena till Sverige har varit att exploatera dem i tvångsarbete eller annan verksamhet, säger Anneli Tirud Wallin, åklagare.

Om de tänker överklaga domen kan åklagaren inte svara på i dagsläget. Väljer åklagarna att överklaga kommer målsägandebiträdet troligtvis också att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.