Bild från ett derby mellan Assyriska och Syrianska. Foto: Assyria TV

Syrianskas och Assyriskas miljonskuld inte betald

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes två elitfotbollsklubbar har en miljonskuld till kommunen. Nu, först ett halvår senare, har klubbarna skrivit på ett avbetalningskontrakt.

Det nya avtalet innebär att Syrianska får tre år på sig att betala sin skuld på 823.000 kronor och Assyriska får fem år på sig att betala sin skuld på 1.015.000 kronor.

– Jag kan förstå att många är upprörda och tycker att kommunen har agerat saktfärdigt. Men med den här uppgörelsen så behandlar vi klubbarna likadant som alla andra, säger Anders Siljelöf, Södertälje kommuns anläggningschef.

Hur kommer det sig att Assyriska får hela fem år på sig?

– Klubben åkte ju ur superettan, vilket innebär stora ansträngningar för ekonomin. Vi bedömer att Assyriska har ett kärvare ekonomiskt läge än Syrianska.

Varför bryter ni inte bara med klubbarna?

– Det är bra med aktiva föreningar i Södertälje. Vi vill värna om barn- och ungdomsverksamheten, säger Anders Siljelöf.

En del av skulderna kommer att täckas med hjälp av sponsorstöd från kommunala Telge AB. Men efter det är klubbarna fortfarande skyldiga att betala en dryg miljon kronor.

Pengarna som kommunen ligger ute med motsvarar lönekostnaden av tre undersköterskor under ett år, eller 22.000 gratis matlådor till äldre som får mat via hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.