Syrisk-ortodoxa kyrkan krävs på miljonbelopp av Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Syrisk-ortodoxa kyrkan krävs på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda kommer att betala tillbaka flera miljoner kronor i till Arbetsförmedlingen. Detta efter att kyrkan haft anställda utan tillräckliga försäkring – och ändå tagit ut arbetsgivarstöd från Arbetsförmedlingen.

Domen i den så kallade kyrkohärvan har redan fallit, och på tisdagen kom beskedet om förlikningen med Arbetsförmedlingen. Personer med koppling till den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda har dömts för att ha lurat myndigheter på miljontals kronor. Nu har man tillsammans med Arbetsförmedlingen kommit fram till att kyrkan själv ska betala tillbaka 2,75 miljoner kronor för en annan tvist som gäller utbetalda bidrag som inte skulle ha betalts ut.

VIDEO: Kyrkohärvan på 51 sekunder

Det handlar om 13 anställda hos kyrkan som inte haft tillräcklig försäkring. Detta ledde till en stämningsansökan från Arbetsförmedlingen i november 2015, som yrkade på att kyrkan skulle betala tillbaka flera miljoner i felaktiga utbetalningar i arbetsgivarstöd.

Kyrkohärvan

– Vi menar att kyrkan inte har tecknat tillräckliga försäkringar för vissa anställda som de har fått arbetsgivarstöd för. Vi måste kräva tillbaka felaktiga utbetalningar, säger Tobias Rydin som är jurist på Arbetsförmedlingen.

”Det är ett rimligt belopp”

”Kyrkan har medvetet eller i vart fall av grov oaktsamhet orsakat de felaktiga utbetalningarna. Inte heller kan Arbetsförmedlingen anses ha medverkat till de felaktiga utbetalningarna eller brustit i sin utredningsskyldighet”, skriver Arbetsförmedlingen i yrkandet.

Arbetsförmedlingen yrkade på att kyrkan skulle betala 4,6 miljoner, en siffra som förhandlades ner till 2.750.000 kronor.

– Vi har gjort en bedömning av hur stor chansen är att vi vinner processen. Då kom vi fram till att detta var ett rimligt belopp, säger Tobias Rydin.

Kyrkan: Ej skett medvetet

David Massi är juridiskt ombud för St: Petrus och Paulus kyrka. Han menar att man så snart man upptäckt brister i försäkringarna påbörjat ett arbete med att rätt felaktigheterna.

– Kyrkan har inte på något sätt medvetet försökt tillskansa sig medel som man inte haft rätt till. Det har funnits brister från både Arbetsförmedlingens och kyrkans sida.

Han vill i samband med kommentaren poängtera att den betalningen som nu kommer ske till Arbetsförmedlingen inte har något att göra med det brottsmål som tidigare rört personer med koppling till kyrkan.

Två olika skadestånd

Den syrisk-ortodoxa kyrkans tidigare ordförande Halef Halef dömdes nyss för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månader. Han dömdes även till att betala ett skadestånd till Arbetsförmedlingen på 3,9 miljoner. Skadeståndet har inget med tisdagens förlikning att göra.

– Den här förlikningen gäller bara återkrav av felaktigt utbetalat arbetsgivarstöd. Den har inget samband med brottmålet med ordföranden, förutom att det gäller samma kyrka, säger Tobias Rydin.

Arbetsförmedlingen nöjda

För att få arbetsgivarstöd måste man både försäkra och lämna in ersättningsuppgifter till ett försäkringsbolag, något kyrkan inte gjort tillräckligt. Man menar också att kyrkan varit medveten om vad som krävs för att man ska få ta emot arbetsgivarstöd, och trots det inte följt reglerna.

–  Arbetsförmedlingen är nöjd med förlikningen, säger Tobias Rydin.

Rättelse

I en tidigare version av texten förekom felaktiga uppgifter om att den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda dömts att betala skadestånd till Arbetsförmedlingen. Det korrekta är att kyrkan förlikat sig med myndigheten att betala tillbaka pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet