Telgekoncernen har betalat dyra bluffakturor för issmältningsmedel. Foto: SVT

Telge AB köpte vägsalt till ockerpriser

Uppdaterad
Publicerad

Utpressningsliknande försäljningsmetoder och ockerpriser – idag går SVT:s Uppdrag Granskning vidare med att undersöka de bluffbolag som bland annat sålt mycket dyrt issmältningsmedel till kommuner och kommunala bolag.

Uppdrag Gransknings undersökning visar bland annat att bluffbolagen – under 14 års tid – sålt issmältningsmedel till svenska kommuner.

Erika Svensson, tf ekonomidirektör på Telge AB. Foto: Pressbild

Men det dyra issmältningmedlet var helt vanligt vägsalt. Saltet borde kostat någon krona per kilo men flera kommuner har köpt det för över 100 kronor per kilo.

I Södertälje har Telge AB handlat av bluffbolagen för drygt en halv miljon mellan 2008 och 2010. Det placerar Telge AB på fjärde plats bland de kommunala bolag som köpt mest vägsalt till ockerpriser.

Se klippet ovan där SVT:s reporter intervjuar Erika Svensson, tillförordnad ekonomidirektör på Telge AB, om bluffakturorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.