Ismat Karademir företräder en av de grupper som anser sig vara styrelsen i Syrianska riksförbundet. Foto: privat/SVT

Tingsrätten nekade prövning för Syrianska riksförbundet – nu överklagas beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Efter tingsrättens beslut att avsluta målet kring Syrianska riksförbundet går nu en av de stridande parterna vidare och överklagar till hovrätten.

Konflikterna inom Syrianska riksförbundet, paraplyorganisationen för ett 20-tal föreningar från hela landet, har sin grund i att två olika grupper, som har kommit att kallas ”den gamla” och ”den nya” styrelsen, strider om vem som är riksförbundets rättmätiga ledning.

Frågan har hanterats av tingsrätten sedan december 2015 då den gamla styrelsen lämnade in en stämningsansökan i riksförbundets namn, men för en dryg vecka sedan beslöt tingsrätten att avsluta målet.

Överklagas till hovrätten

Enligt tingsrätten har stämningsansökan formulerats på ett sätt som gör att rätten inte får pröva frågan, den var helt enkelt skriven juridiskt felaktigt. Man lutar sig mot ett beslut från 60-talet som säger att den här typen av ärenden måste drivas mot en förening inte i föreningens namn.

– Jag ser det inte som någon omöjlighet att vi driver igenom det här ändå, säger Ismet Karademir, som ser sig som ordförande för riksförbundet, i vad som kallas den ”gamla styrelsen”.

Nu överklagar han, i Syrianska riksförbundets namn, tingsrättens beslut.

Senast om en vecka ska det ha beslutats om hovrätten tar upp frågan.

Stora kostnader

På grund av konflikten har förbundet förlorat miljontals kronor i statliga bidrag. Och rättegångskostnaderna sliter på ekonomin. Karademir beräknar att de hittills uppgått till cirka 400.000 kronor. Vilket även får stöd i uppskattningar gjorda av tingsrätten.

– Det är en stor skada för organisationen, det är en stor del av vår ekonomi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.