Flera hinkar med rått kött och tråg med tigerräkor, förvarandes på golv och bänk – intill öppen dörr i sommarvärmen. Foto: SVT

Filmen visar: Rått kött står framme i sommarvarmt restaurangkök

Uppdaterad
Publicerad

När SVT av en slump kikade in i ett kök till en asiatisk restaurang i centrala Södertälje, upptäcktes flera hinkar med rått kött och tråg med tigerräkor, förvarandes på golv och bänk – intill öppen dörr i sommarvärmen. Allt var tänkt att serveras i wokmenyn.

– Det är förfärligt, jag tror inte att någon skulle vilja äta det om de såg hur det såg ut i köket, säger livsmedelskontrollanten Luis Carvajal.

I minst två timmar stod det råa fläsket och tigerräkorna framme och när miljökontoret tar temperaturen på livsmedlet visar termometern 22 grader.

– Det som händer är att det kan bli en bakterietillväxt och att man sen kan bli magsjuk om man äter det. I det här fallet hade det stått så pass länge i rumstemperatur att det hunnit bli en hinna över köttet, som också började bli lite brun, som att köttet tillagades av värmen, säger Luis Carvajal.

Är det okej?

– Absolut inte okej, säger han.

Underbemannat enligt ägaren

Enligt restaurangägaren berodde allt på att personal var sjuk och att det var stressigt i köket. Men när SVT är på plats under samma förmiddag är det endast två sällskap som äter på restaurangen.

Restaurangen har tidigare fått anmärkningar gällande bristfällig städning, men har aldrig ertappats med färska, varma råvaror.

– Kött får inte överstiga kyltemperatur på åtta grader, säger Luis Carvajal.

Föreläggande och återbesök

Alla varma råvaror slängdes under överseende av miljökontoret och nu planeras ett återbesök och ett föreläggande om en rad åtgärder:

– Kravet är att de storstädar, dörren till köket ska vara stängd och sen ska de få redovisa temperatur i kylar och för råvaror, säger han och tillägger:

– Han var medveten om att han gjort fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.