Här kommenterar Tommy Hansson domen: ”Enligt mig inom ramen för yttrandefriheten” Foto: Samy Dahlman/SVT

Döms för hets mot folkgrupp – Hör Tommy Hansson (SD) kommentera domen

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljepolitikern Tommy Hansson (SD) dömdes på tisdagen för hets mot folkgrupp efter att ha kommenterat ett twitterinlägg med en ickebinär polis med ”Mentalsjukdom är tydligen inte längre något hinder för att bli polis”. Själv tycker han att uttalandet var inom yttrandefrihetens ramar.

Tommy Hansson säger att han ångrar hur han uttryckte sig men att han är glad över att händelsen har fått uppmärksamhet i media och skapat diskussioner.

Partiet avvaktar beslut

Beata Milewczyk, Sverigedemokraternas gruppledare i Södertälje, har tidigare kallat inlägget för olämpligt. Hur partiet ska gå vidare efter dagens dom är ännu oklart.

– Jag kan inte säga något konkret om vad vi ska göra idag, vi vill vänta till de överklagar domen också.

Men vad tänker du om att du har en partikollega som döms för hets mot folkgrupp?

– Mina tankar är inte viktig här, det finns regler inom partiet om hur det ska behandlas och det är inte jag som tar det beslutet. Det ska behandlas i medlemsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.