Restaurangen har nu tagit bort bord i den del där trängsel uppstod. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Trängsel på restaurang i Södertälje – miljökontoret ger bakläxa

Publicerad

När miljökontoret besökte restaurangen Mira mar en fredagskväll i början av juli var avstånden mellan sällskapen endast en meter, vilket var kortare än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderade vid tillfället för tillsynen.

Sedan mars har miljökontoret gjort cirka 450 smittskyddskontroller i Södertälje. Den 1 juli fick kommunerna också rätt att fatta beslut om åtgärder mot restauranger som inte sköter sig.

Sedan dess är det endast Mira mar som kommunen har fattat ett sådant beslut om. Men ett flertal restauranger har fått tillsägelser tidigare när kommunerna – istället för att fatta beslut själva – rapporterade till smittskyddet. En restaurang tvingades då att stänga efter beslut av smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Södertälje

Har plockat bort bord

Miljökontoret inspekterade Mira mar vid två tillfällen, vid båda tillfällena satt sällskapen för nära varandra enligt kommunen. Nu har Mira mar plockat bort bord i del delen av restaurangen där avstånden blev för korta mellan sällskapen.

– Vi hade satt kryss på de bord som gäster inte fick använda, men när det är fullt har folk ändå satt sig där så nu har vi plockat bort borden, säger Sohel Kino, ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet