”Försvårar för personer som sonat sina brott att få jobb” säger Christel Backman som forskar i rättssociologi. Foto: SVT

Tre frågor: Därför kräver allt fler arbetsgivare utdrag ur brottsregistret

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårare för före detta brottslingar att få jobb när allt fler arbetsgivare kräver utdrag ur Polisens belastningsregister. Det senaste årtiondet har antalet utdrag ökat explosionsartat.

Vissa branscher har lagstadgade krav att begära ut utdrag ur belastningsregistret, exempelvis inom barnomsorg och skola. Men det har blivit vanligt inom alltfler områden, exempelvis inom städ och lager, som vanligtvis inte kräver någon utbildning.

I fjol gjordes över 850 000 utdrag ur Polisens belastningsregister. År 2007 låg siffran på 225 000 och innan dess lägre än så. Forskaren Christel Backman säger att det har försvårat för personer som straffats att få jobb.

– Det är samhällets ansvar att dessa personer ska få en ny chans – men det går inte att kräva att det enskilda företaget ska ta det ansvaret. Det krävs en lagändring för att få stopp på ökningen, säger hon i klippet ovan.

Rejäl ökning av antalet utdrag ur polisens belastningsregister. Foto: SVT

Ministern: ”Inga nya besked”

Nuvarande och tidigare regeringar har försökt begränsa möjligheten för arbetsgivare att göra utdrag men inte lyckats ro det i hamn. Och det verkar fortsatt trögt, visar en koll som SVT gör med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Utredningen bereds inom regeringskansliet. Vi har idag inga nya besked i frågan” skriver pressekreteraren Jennie Zetterström, i ett mejl.

Så fungerar belastningsregister:

I belastningsregistret registreras alla domar från brott som vi begått. Ju grövre brotten är, desto längre finns de kvar i registret. 

Enligt gällande lagstiftning kan en arbetsgivare begära att arbetssökande visar upp ett utdrag ur belastningsregistret. 

Under 2018 föreslog regeringen en ny lag som ska förbjuda arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret när det saknar lagstöd. Detta för att personer som har begått brott och avtjänat sitt straff ska kunna återanpassa sig till samhället och försörja sig genom arbete.  

Regeringen ville dock först utreda vilka lagliga möjligheter till registerkontroll som ska finnas om ett förbud införs. Utredningen resulterade i ett förslag om att vissa aktörer, däribland offentliga och enskilda aktörer som utför vård- och omsorgsinsatser i hemmet åt äldre eller funktionsnedsatta personer, fortfarande ska ha möjlighet att begära utdrag ur belastningsregister även om ett förbud införs. Detta är dock ännu bara ett förslag och inget beslut.

Källa: Polismyndigheten, regeringen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.