Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sekos Sis-avdelnings ordförande om vilka lagförändringar som de vill se för att bromsa den eskalerande situationen med våld och hot på avdelningarna. Foto: SVT

Tre lagförändringar som facket vill se på Sis-hemmen

Publicerad

Fackförbundet Seko vittnar om ett betydligt mer utstuderat våld än tidigare på landets Sis-hem. De efterfrågar flera lagförändringar för att situationen både för anställda och ungdomar ska kunna förbättras.

Hör i videon ovan om vilka förändringar som Seko vill se.

lagförslag på gång

Regeringen utreder just nu flera lagförändringar som rör Sis- och HVB-hem. Ett förslag om begränsad mobiltid förväntas presenteras inom kort.

Ett utredning håller också på att titta möjligheten att utföra kroppsvisitationer vid till exempel transporter samt rumsvisitationer. Idag är det möjligt för ungdomar att ta med både vapen och knark in på boendet och personal har små möjligheter att kontrollera detta.

Utöver det ska regeringen genomföra en översyn av hela Sis uppdrag där det ska bli tydligare att att myndigheten är en vårdande verksamhet med barnets bästa i fokus.

Källa: Socialdepartementet

Under 2026 öppnar också Sveriges första ungdomsfängelser där barn och unga som döms för allvarliga brott framöver i stället ska avtjäna sitt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.