Foto: Geronimo Åkerlund/SVT/TT

Tre rån i månaden – nu sätts väktare in

Uppdaterad
Publicerad

Tre telefonbutiker i månaden har rånats i Stockholmsregionen sedan i juli. I takt med att kontanter försvinner från handeln blir telefoner allt mer stöldbegärliga, och därför sätter nu telefonbolaget Tele 2 in väktare i alla utsatta butiker.

Telefonbutiken i centrala Södertälje patrulleras nu av väktare, varje dag. Det är en säkerhetsåtgärd som telebolaget Tele 2 har vidtagit efter den senaste tidens många rån. Butikerna har även dragit ner på hur stora lager av dyrbara telefoner som förvaras i lokalerna.

För bara för ett par månader sedan, den sista juli, slog två maskerade och knivbeväpnade rånare till mot en telefonbutik i centrala Södertälje.

Tre rån i månaden

Mellan juli och september rånades tio butiker runt om i Stockholms län, alltså drygt tre butiker i månaden. Det här är ett problem som hela branschen märker av. Även Telias butiker har sett över sin säkerhet, men företaget vill inte kommentera vilka åtgärder det har vidtagit.

– Det är sorgligt att det ska behövas, säger Kerstin Ansnes, som uträttar ärenden i en telefonbutik i Södertälje.

Känner du dig tryggare nu när det finns en väktare här?

– Ja, absolut. Men jag känner min generellt mycket trygg, säger hon.

Färre kontanter i omlopp

Efter en smash and grab-kupp tidigare i år valde Tele 2 att lämna Rinkebystråket. Även Telia har valt att tillfälligt stänga en butik i Vällingby centrum.

En anledning till att så många telefonbutiker blivit rånade är enligt branschföreningen Svensk handel att den minskade kontanthandeln gör att kriminella ser sig om efter andra stöldbegärliga varor som är lätta att sälja på andrahandsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telebutikrån

Mer i ämnet