Hör Christina Bergefors, barnmorska på Södertälje ungdomsmottagning, berätta om varför de tror att klamydia fortsätter att spridas trots pandemin. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Trots social distansering – fortsatt spridning av klamydia

Uppdaterad
Publicerad

Redan i våras lyftes frågan om ökat hemarbete och isolering skulle bidra till mindre dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partners. Men det verkar inte ha blivit någon sådan effekt om man ser till antalet bekräftade fall av klamydia i regionen, som ligger på en relativt konstant nivå.

På ungdomsmottagningen i Södertälje tror man inte att pandemin har hindrat unga från att ha sex.

– Behovet att ha sex är ju likadant oavsett om det är pandemi eller inte, säger Christina Bergefors, barnmorska på Södertälje ungdomsmottagning.

Bekräftade fall

Både i landet och i Region Stockholm är det jämfört med tidigare år inte någon större förändring av antalet fall. Under 2020 var det 8996 fall av bekräftad klamydia i region Stockholm.

Det är en liten minskning jämfört med året innan men ser man över tid finns det inte någon nedåtgående trend. 2018 var det till och med färre fall av klamydia jämfört med coronaåret. Den grupp där flest smittas är mellan 20-29 år.

”Svårt att dra slutsatser”

Folkhälsomyndigheten har under pandemin avrått från nya sexuella kontakter och om det har efterföljts är svårt att säga i dagsläget enligt regionen.

– Klamydia sprider sig inte som andra virussjukdomar därför är det svårt att dra en slutsats utifrån siffrorna men vi kommer titta närmare på det längre fram, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Vad är klamydia?

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag.

Symtom

De flesta får inga symtom när de har fått klamydia. Därför är det viktigt att du testar dig om du haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. Den eller de du har haft sex med bör också testa sig.

Du kan få ett eller flera av de här symtomen om du har klamydia:

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från underlivet eller urinröret.
  • Du blöder mellan dina menstruationer.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.