Hör Sofia reagera på beskedet: ”Mitt hjärta hoppade över ett slag”. Foto: SVT/Moa Ferm

Beskedet: Balkongmannen ska avtjäna sitt straff i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att den så kallade balkongmannen som dömts i Högsta domstolen för försök till mord måste avtjäna sitt straff på 14 år i turkiskt fängelse. I videon reagerar Sofia – kvinnan som överlevde fallet från balkongen.

– Det är en överväldigande känsla.

Det var 2016 som mannen dömdes för att ha kastat ut sin fru från balkongen i deras lägenhet i Södertälje. Han har sedan dess hållit sig gömd i Turkiet där han också fått medborgarskap.

Medborgarskapet gör att Turkiet inte vill lämna ut honom till Sverige och i stället har Kriminalvården försökt få straffet överfört. Nu visar det sig i ett skriftligt svar från Turkiet att landet går med på detta. Ett beslut som mannen överklagat i olika instanser i Turkiet.

Balkongfallet i Hovsjö

”En bit på vägen”

Den sista pusselbiten är nu ett samtycke från Kriminalvården och efter det ska balkongmannen avtjäna straffet i Turkiet. Däremot kan avräkning göras på grund av tiden som han redan suttit av i häktet.

– Det är en bit på vägen men viktigt att komma ihåg att det är en del prövningar kvar, säger Lisa Gezelius, sektionschef på Kriminalvården.

Det skriftliga svaret från Turkiet fanns redan i oktober men Kriminalvården nåddes av det först i början på mars. Vilket Kriminalvården menar ska bero på en kommunikationsmiss från Turkiet.

Spela videon ovan för att höra Sofias reaktion på beskedet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Balkongfallet i Hovsjö

Mer i ämnet