Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turnerande SFI-lärare ska höja svenskanivån inom äldreomsorgen Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Turnerande SFI-lärare ska höja svenskanivån inom äldreomsorgen i Södertälje

Publicerad

I kommuner runtom i landet införs nu språktest för nyanställning inom äldreomsorgen. Men i Södertälje väljer man en annan väg. Häng med SFI-läraren med siktet inställt på hemtjänsten.

SFI-läraren har undervisat hemtjänstpersonal i Södertälje sedan i höstas.

– Precis som i många andra kommuner så har vi många som jobbar inom äldreomsorgen som inte har tillägnat sig svenskan, säger Pia Sjöstrand (S) som är äldreomsorgsnämndens ordförande i Södertälje.

”Positiva resultat”

Hon menar att man redan ser positiva resultat av SFI-initiativet.

– Cheferna vittnar om att de anställda har utvecklats mycket och tar för sig mer, säger Pia Sjöstrand.

Men att man istället för språktest gör språkinsatser efter att de börjat jobba – innebär inte det en påfrestning för äldre och kollegor?

Så får det inte vara. Men det är ju ingen som kommer som ett oskrivet blad, de har ju gått SFI redan innan. Och vad gör vi om vi inte har tillräckligt många sökanden som kan svenska språket fullt ut? Den här modellen är mer inkluderande och effektiv.

Väljer olika vägar

Även på Östermalm i Stockholm testas en modell med en SFI-lärare som jobbar med anställda inom äldreomsorgen. Och liknande initiativ finns runtom i landet.

Men i många kommuner finns planer och förslag som innefattar språktester för att få jobb inom äldreomsorgen. Bland de kommuner som redan infört det finns till exempel Botkyrka och Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språkutmaningen i äldreomsorgen – på 60 sekunder Foto: Storyblocks/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.