Visumkrav i en rad länder har gjort det omöjligt för syriska medborgare att ansöka om familjeåterförening. Foto: SVT

Tusentals syrier i kö för att återförenas med familj

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor tillbaka köar nästan 5.000 syrier för att ansöka om familjeåterförening på svenska ambassaden i Sudan.

Tusentals syrier väntar på att återförenas med familjemedlemmar som tagit sig till Sverige. Men snårig byråkrati har gjort att det i praktiken har varit omöjligt för dem att ens göra en ansökan.

Enligt regelverket måste den sökande personligen besöka en svensk ambassad, men fram till nyligen kunde endast fem länder ta emot syriska medborgares familjeåterföreningsärenden, Egypten, Jordanien, Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Samtliga har visumkrav vilket i princip inga syriska medborgare får – och då är alternativet att ta sig in illegalt.

UD kritiseras

Utrikesdepartementet har under en längre tid kritiserats för den uppkomna situationen. Redan när myndigheten beslutade vilka ambassader som skulle handlägga ansökningarna så var det visumkrav i de utvalda länderna.

Syrier som vill återförenas med sina familjer tvingas ta sig till den svenska ambassaden i Sudan.

– Inresereglerna är någonting som de länderna själva beslutar om så vi har försökt att hitta andra länder dit syrier kan resa utan för svåra bestämmelser, säger Mattias Frumerie, biträdande enhetschef på planeringsstaben på Utrikesdepartementet.

Hårt tryck

Sedan i mitten av januari har svenska ambassaden i Khartoum i Sudan börjat ta emot familjeåterföreningsansökningar och dit kan syrier ta sig utan inresevisum. Och trycket de första veckorna har varit hårt, uppger Hans Lundquist, Sveriges ambassadör i Sudan.

– Vi har i dagsläget fått in över 1.600 förfrågningar och varje förfrågan kan innehålla i genomsnitt tre personer. Så det är ett ganska stort antal vi har fått in redan.

Ambassaden har förstärkt med personal för att skynda på processen. Men i dagsläget bokas syrierna in till möten i juni månad och kön kan komma att bli längre än så.

”Stor frustration”

Men de här personerna befinner sig i krig. Går det inte att skynda på processen?

– Vi förstår att det här kan skapa stor frustration och vi gör verkligen vad vi kan, inom våra ekonomiska ramar och med den lagstiftning vi har, för att kunna bistå på ett så bra sätt som möjligt, säger Mattias Frumerie på Utrikesdepartementet.

Mattias Frumerie på Utrikesdepartementet. Foto: SVT

Utrikesdepartementet utesluter inte att fler ambassader kan öppnas för ändamålet.

– Vår första prioritet just nu är att se till att verksamheten fungerar väl på de orter där vi kan ta emot sökanden. Men är det så att vi ser ett ökat behov så kommer vi också att överväga möjligheten på andra orter, säger Mattias Frumerie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.