Foto: Bildbyrån

Två 18-åringar åtalade för att ha mutat Syrianskaspelare

Uppdaterad
Publicerad

Två 18-åringar åtalas för att ha mutat en spelare i Syrianska FC. De åtalade männen har kopplingar till klubben.

Nu står två personer åtalade för givande av muta i samband med en match i lagets U19 serie. Bland bevismaterialet finns bland annat uppgifter om matchtillfället från en bettingsajt.

I åtalet står det att mutan har bestått av pengar, men det framgår inte hur mycket det handlade om.

Båda spelarna nekar till brott.

Åklagare kritisk till vadhållning inom barnidrott

– Det är ett ungdomsärende och man vill inte att de här målet ska tilldras så stor uppmärksamhet. Men jag kan konstatera att man erbjudit pengar för att en 16-årig spelare ska göra en läggmatch. Åtalet bygger på att en tränare har reagerat och spelat in samtal med spelarna, säger åklagaren Thomas Forsberg.

Han vill framför allt lyfta kritik mot spelbolag som tillåter vadhållning inom barnidrott.

– Det är cyniskt att man tillåter spel på det här viset och det här är exempel på konsekvenser som kan uppstå. Det handlar om att påverka barn att ta rött kort eller göra en sämre prestation. Man sätter press på barnen för att de som satsar pengar ska få en större chans, säger Thomas Forsberg.

En av de åtalade spelar för klubben

Klubbens ordförande Iso Gursac säger att han inte har tid för en intervju, men bekräftar för SVT att en av de åtalade är en före detta ungdomsspelare i Syrianska FC. Den andra spelar fortfarande i klubben.

Syrianska FC har tidigare varit i blåsväder för matchfixning. Senast i december stängdes en spelare i U-19 laget av i nio månader för att ha deltagit i en vadslagning.

Svenska fotbollförbundet säger att åtalet inte gäller samma spelare.

– Men åtalet är inom ramen för samma utredning, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet