Innanför den dömda mannens skjorta doldes en kamera med sändare. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Två män döms för fusk på körkortsprov – saknad skjortknapp fick provförrättare att reagera

Uppdaterad
Publicerad

Han hade försökt göra teoriprovet för körkort fem gånger utan att lyckas. Det var då flerbarnspappan utrustade sig med en kamera och öronsnäcka för att fuska. Men mannen blev påkommen och döms nu för osann försäkran.

Trafikverkets provförrättare ska ha reagerat på att den översta knappen, på den nu dömda mannens, skjorta saknades. Något som ska vara ett vanligt förekommande fenomen när det fuskas, enligt polisförhöret.

Och mycket riktigt, när mannen som är i 25-årsåldern, togs åt sidan för en kontroll, hittades en insydd kamera med sändare innanför hans skjorta, samt en öronsnäcka.

Mannen döms nu till dagsböter mot sitt nekande. Händelsen inträffade förra sommaren i Trafikverkets lokaler i Södertälje.

En till dömd – får hårdare straff

Ytterligare en man döms för fusk i samband med teoriprovet i december i Södertälje. Men trots att tillvägagångssättet var snarlikt föregående fall, så blev straffet strängare den här gången.

Enligt åklagaren beror det på att det denna gång hunnit falla en dom i Högsta domstolen gällande fusk på högskoleprovet, som hon nu kunde utgå ifrån.

– HD ansåg att brottet var grovt på grund av att avancerad teknisk utrustning användes samt att den som fuskat inte gjorde det själv utan fått hjälp utifrån. Och det var det jag använde i min argumentation här, säger Kajsa Hultman, kammaråklagare.

Mannen döms därmed inte bara till dagsböter utan även villkorlig dom för osann försäkran, grovt brott.

Video: Trafikverket om fusket: ”Södertälje sticker ut” (2 mars 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.