Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan bemöter Tysslinge ungdomshem den tunga Ivo-kritiken. Foto: Helena Boman Brodie

Larmet om Tysslinge: Ungdomarna har tagit över avdelning på Sis

Uppdaterad
Publicerad

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, riktar skarp kritik mot Sis ungdomshem i Tysslinge. Bland annat menar Ivo att det förekommer hot och våld på institutionen, och att ungdomarna inte kan garanteras trygg vård.

Bland det allvarligaste i kritiken är att till och med på den ”lugnaste” avdelningen är det ungdomarna som bestämmer – inte personalen – enligt granskningen som Ivo gjort.

Ivo menar också att Tysslinge felaktigt ska ha avskilt ungdomar som utsatts för våld, stället för att flytta på den som varit våldsam.

Utöver det, ska inte journalföring och incidentrapporter förts på rätt sätt.

Stabilare läge under sommaren

Mikael Skaldeman, institutionschef på Tysslinge ungdomshem, delar bilden av att det har varit en pressad situation under våren men avfärdar delar av kritiken. Bland annat menar han att de har lagstöd att placera den utsatte i avskildhet från de övriga.

Han säger att läget har blivit mer stabilt under sommaren. En orsak är att antalet platser på Tysslinge har minskat och att personalen därmed har färre ungdomar att ta hand om.

Tysslinge ungdomshem har nu fram till den 5 augusti på sig att redovisa för Ivo vilka åtgärder de kommer att ta till.

Tysslinge ungdomshem

Tysslinge ungdomshem är till för pojkar i åldern 15-21 år och har den högsta säkerhetsklassningen. Ungdomshemmet tar både emot ungdomar enligt LSU och LVU.

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).
  • Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis. Förra året var medelåldern för ungdomarna cirka 16 år.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskildt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.