Den 19 augusti springer Enhörna-löparen Fredrik Berglund Ultravasan. Foto: SVT

Ultralöparen är tillbaka – springer 90 kilometer

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Berglund är löparen som aldrig ger sig. Efter en svår olycka som hade kunnat innebära slutet för hans löparkarriär sprang han i juni Stockholm Marathon – och nu tar han sig an den nio mil långa Ultravasan.

– Löpningen betyder mycket för mig, det är frihet, säger Fredrik Berglund.

För två år sedan, i augusti 2015, tog Enhörna-löparen Fredrik Berglund SM-silver i Ultra Marathon, 100 kilometer löpning. En kort tid därefter inträffade en olycka som helt och hållet förändrade hans tillvaro.

Låg nedsövd i en vecka

När han och en kompis sprang över ett övergångsställe i Södertälje blev han påkörd av en bil och skadades allvarligt. Bäckenbenet krossades, en lunga punkterades och revbenen gick sönder. Han låg nedsövd i en vecka och kunde inte lämna sjukhuset förrän till jul. Läkarna trodde inte att han skulle kunna springa igen. 

LÄS MER: Maratonlöparen som lär sig gå

Sedan dess har han arbetat med att lära sig gå och springa igen, och i juni i år genomförde Fredrik Berglund Stockholm Marathon på en tid på två timmar och 42 minuter.

Det är skönt att de (läkarna, reds. anm.) hade fel, säger han.

LÄS MER: Påkörd och borträknad sprang han maraton

Att vila – en utmaning

Innan Fredrik Berglund går till sitt arbete på morgnarna springer han en runda på mellan tio och 15 kilometer, och på en vecka brukar han komma upp i tolv mil. Utmaningen för honom ligger inte i träningen.

– Att våga vila, det är jag inte så bra på. Jag tränar rätt mycket och vilar inte tillräckligt, säger han.

Laddar upp med femmilspass

När Fredrik Berglund nu springer Ultravasans 90 kilometer mellan Sälen och Mora är det första gången på två år som han tar sig an en sådan lång distans.

– Jag laddar upp med femmilspass ungefär var tredje helg och lite småpass i veckorna.

Fredrik Berglund är dock taggad inför loppet och hans mål är att klara det på mindre än åtta timmar. Han tror även att han kommer att komma topp tio i mål. Fredrik Berglund känner sig inte nervös.

Du vet att du kommer att klara loppet?

– Absolut, svarar Fredrik Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.