Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre gånger fler tjejer, mellan 16 och 25, snusar i dag, jämfört med 2018, enligt Folkhälsomyndigheten. Hör mer i klippet. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Unga snusar allt mer – många väljer ”tobaksfritt”

Uppdaterad
Publicerad

Snusandet bland unga ökar och störst är ökningen bland tjejer. 

– Snusanvändandet har stuckit iväg i den yngsta åldersgruppen. Nu ser vi att det är tre gånger så många tjejer som snusar, jämfört med 2018, säger Josefin Jonsson, chef på enheten för tobaksprevention FHM.

Samtidigt som snusandet ökar har flera nya produkter dykt upp på den svenska marknaden. Det handlar bland annat om e-cigaretter, även kallat vape och ”vitt snus”.

De nya produkterna, som marknadsförs som ”tobaksfria” har hamnat utanför den traditionella tobakslagstiftningen. Det innebär att det i dag inte finns lagstöd som reglerar vem som får köpa vitt snus.

– Däremot har branschen kommunicerat att de tagit ansvar och vid säljställena annonserar att man ska ha fyllt 18 för att få köpa. Men det sker ingen tillsyn av att detaljhandeln efterlever de här bestämmelserna, säger Josefin Jonsson.

Tas upp i riksdagen i mars

Ny lagstiftning är dock på väg. En utredning är gjord och regeringen tog in alla remissvar efter sommaren 2021.

– Nu ska man ta fram lagrådsremiss och proposition. Propositionen ligger anmäld för hantering i riksdagen 22 mars, säger Josefin Jonsson.

Hör FHM svara på tre frågor om unga och snus: Är nikotinsnus lika skadligt som traditionellt snus?

När Folkhälsomyndigheten, FHM, undersökte snusanvändandet 2018 svarade 3 procent av tjejerna och 16 procent av pojkarna i åldrarna 16-29 år att de snusade dagligen.

Vid senaste undersökningen, 2021, hade siffrorna ökat till 9 procent bland tjejer och 19 procent bland killar.

Under de senaste åren har en ny produkt etablerats på marknaden i Sverige, nikotinsnus, även kallat vitt snus.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har i sin nationella skolundersökning 2021 frågan specifikt om de nya produkterna. I nian uppgav 17 procent av pojkarna och 19 procent av flickorna att de provat vitt snus. I gymnasiet var motsvarande siffror 31 för pojkar och 37 för flickor.

Nikotinsnus är, tvärt emot traditionellt snus, vanligare bland flickor.

Källa: FHM, CAN

Snuset innehåller nikotin, som är det beroendeframkallande ämnet i snus. Tobaksfritt snus består vanligen av något växtfibermaterial på vilket smakaromer och nikotin har tillförts.

Det är omdiskuterat om det verkligen går att kalla snuset tobaksfritt eftersom det innehåller nikotin, som utvinns av just tobaksplantan.

I och med att snuset framhålls som tobaksfritt hamnar det utanför bestämmelserna i tobakslagen. Detta innebär bland annat att det i dagsläget inte finns någon lagstiftning kring hur och vem det får säljas till och marknadsföras mot.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer