Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asil var länge arbetslös och upplevde en frihet när hon till slut fick ett jobb i en detaljhandelsbutik. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Moa Bergman/SVT

Utbildning och praktik ska ge långtidsarbetslösa jobb i Södertälje

Publicerad

Asil Akram Adbulla var arbetslös i fyra år, men sedan 2020 har hon haft jobb och upplever en stor lättnad. För att få fler arbetslösa i jobb startas nu ett samarbete mellan kommunen och detaljhandeln.

– Förut var allt jättesvårt, nu känner jag mer frihet, säger Asil Akram Abdulla.

Satsningen, som startar i mars, är ett samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och detaljhandelsbutiker i Södertälje där utbildning och praktik i butik ingår.

Asil Akram Abdulla fick sitt jobb hos butiksägaren Jonas Berg, som länge har anställt personer som varit långtidsarbetslösa i sin butik. Han menar att det bland annat kan motverka att personer som lever i ett utanförskap dras in i kriminalitet.

Hör Asil om att vara långtidsarbetslös och Jonas om det nya samarbetet.

Arbetslösheten i Sverige

  • Mot slutet av 2023 var antalet arbetslösa ungefär 350 000 personer i åldern 20–64 år, av dessa var drygt en tredjedel långtidsarbetslösa. Av dessa var ungefär 36 procent långtidsarbetslösa.
  • Långtidsarbetslösheten ökade kraftigt i samband med pandemin och statistik tyder på att den trenden stannat kvar.
  • Långtidsarbetslöshet är högst bland utrikesfödda kvinnor med endast förgymnasial utbildning.
  • Bland långtidsarbetslöshet är långvariga hälsoproblem vanligaste orsaken.
  • Chansen att få jobb minskar med tiden för personer som är långtidsarbetslösa, det kan bero på att utbildning, erfarenheter och professionella nätverk tappar värde med tiden.
  • Långvarig arbetslöshet är huvudsakligen kopplat till högre ålder, utomeuropeisk bakgrund och avsaknad av tidigare arbetslivserfarenhet.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.