Utgrävningar i Orionkullen påbörjades på måndagen. Karin Sundberg är arkeolog och leder arbetet. Foto: SVT

Utgrävningarna har startat på Orionkullen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startade schaktningsarbetet vid Orionkullen i centrala Södertälje. Här ska ett 70-tal lägenheter byggas, men först genomförs en arkeologisk utgrävning av området.

Byggprojektet på Orionkullen har varit på gång i Södertälje i över sju år. Efter överklaganden blev bygglovet klart i höstas.

Kritiken har handlat om att det planerade sjuvåningshuset kommer skymma den gamla flickskolan och att det inte passar in i 1700-talsmiljön.

Foto: Kirsh +Dereka Arkitekter

Men nu har projektet satt igång och den första fasen handlar om att schakta bort grus och jord för att göra en arkeologisk utgrävning.

– Vi kommer säkert hitta kvarter från 1700-talet under grusmassorna, men även spår från så långt tillbaka som vendeltid, säger arkeologen Karin Sundberg som finns på plats på uppdrag av länsstyrelsen.

Husrester

– Det här området var kvartersindelat så tidigt som 1648. Det kan vi se på det äldre kartmaterialet och då innebär det att man faktiskt har haft bostäder här. Då kan man hitta rester av hus, kolgårdar där man har odlat eller kanske en äldre gatusträckningar.

– I Södertälje har man markplanerat mycket och lagt tre till fyra meter grus på många ställen för att det ska bli stabilt. Under dessa lager kan man kanske hitta äldre lämningar som är så tidiga som vendel och vikingatid, förklarar arkeologen Karin Sundberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.