Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog säger att myndigheten ska följa utvecklingen av smittspridning bland de svenskar som är födda i bland annat Somalia, Irak, och Syrien. Foto: SVT

Utrikesfödda svenskar sticker ut i statistiken – Folkhälsomyndigheten ska följa utvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utrikesfödda svenskar som drabbats av covid-19 sticker ut i statistiken, enligt Folkhälsomyndigheten. Överrepresentationen finns bland annat hos de som är födda i Irak, Syrien och Finland, där många i Södertälje har sina rötter.

Personer från bland annat Somalia, Syrien, Irak och Finland är överrepresenterade bland de som insjuknat i covid-19, sett till hur stor del av den totala befolkningen de utgör, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Rapporten som presenterades 17 april visar att överrepresentationen är störst bland de som är födda i Somalia. Svensk-somalierna står för 4,8 procent av covid-fallen men utgör endast 1 procent av befolkningen.

Viss oro i Södertälje

Södertälje har många invånare med rötterna i Irak, Syrien, Finland och Turkiet, som också sticker ut i statistiken.

Människor som är födda i Irak utgör cirka 1,5 procent av Sveriges befolkning, men runt 4 procent av covid-fallen när Folkhälsomyndigheten senast rapporterade om detta. De som fötts i Syrien utgör cirka 3 procent av covid-fallen men knappt 2 procent av befolkningen.

Det har skapat viss oro i en del syrisk-ortodoxa församlingar där all verksamhet nu har stängt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet