Inger Johansson, 85, blev en av de första i Södertälje att få coronavaccin. Hör henne och sjuksköterskan Louise Classon berätta om den efterlängtade vaccinationen i klippet. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Vaccineringen igång i Södertälje – 85-åriga Inger först ut: ”Gick smärtfritt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startade coronavaccinationerna på Södertäljes äldreboenden. SVT Nyheter Södertälje träffade 85-åriga Inger Johansson på Glasberga äldreboende som var en av de första att vaccineras, och som nu väntar på att besöksförbudet kan hävas.

– Nu hoppas jag att min dotter snart kan komma hit och städa, skrattar hon.

Under veckan kommer samtliga av de cirka 500 personer som bor på något av Södertälje kommuns nio äldreboenden att erbjudas vaccination.

– Det känns såklart himla skönt att vi nu är igång. Allt har gått som det ska än så länge, säger Mattias Carlsson, resultatområdeschef på Södertälje kommun.

Coronaviruset i Södertälje

Regionen sköter prioriteringen

Vissa kommuner påbörjade vaccineringen för två veckor sedan. Varför börjar Södertälje först nu?

– Det är regionen och läkarna som ska vaccinera som prioriterar och gör logistiken. Men det var väldigt få kommuner som startade för två veckor sedan på grund av att det var väldigt få doser som kom i första leveransen. Det var bara cirka 400 till hela regionen.

En andra dos om tre veckor

När kan boende, personal och anhöriga vänta sig lättnader i restriktionerna?

– Det är för tidigt att säga. En andra dos ska ges om tre veckor och sedan tar det en till två veckor innan det verkar och så ska smittskyddsläkare och myndigheter säga sitt, säger Carlsson.

Hör Inger Johansson och sjuksköterskan Louise Classon berätta mer om vaccinationerna på Glasberga i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet