Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukhuspersonal börjar vaccineras på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

En del vårdpersonal på sjukhusen i länet kommer börja vaccineras mot covid på tisdag. Det görs för att sjukhusen ska kunna bemanna den akuta och nödvändiga vården, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande på fredagen.

Överläkaren Johan Styrud, som är ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, är en av många inom vården som tyckt att vårdpersonalen ska få gå före i vaccinationskön.

Region Stockholm har tidigare sagt nej, men nu säger regionen att man kommer att vaccinera viss vårdpersonal samtidigt som vaccinationen av boende och personal på äldreboenden fortsätter.

Det blir de olika verksamheternas ledningar som beslutar om vilken personal som ska erbjudas vaccinet först.

”För att upprätthålla vården är det nödvändigt att också vaccinera vissa i den personalgrupp som vårdar covid-patienter. Det handlar ytterst om att personal i kritisk vård inte själva ska bli sjuka i covid-19”, säger Magnus Thyberg, avdelningschef och vaccinationssamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

”Även om de arbetar i skyddsutrustning i sitt arbete, finns det en risk att de smittas precis som vem som helst av oss, när de rör sig i samhället. Därför ska dessa grupper erbjudas vaccination tidigt”, säger Magnus Thyberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Styrud vill se att sjukvårdspersonalen ska prioriteras i vaccinationskön. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer