Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, svarar på SVT:s frågor. Foto: SVT

Regionen: Inte aktuellt att prioritera vaccination av sjukvårdspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Trots önskemål från vårdpersonal har Region Stockholm inga planer på att prioritera covidvaccinationerna av sjukvårdspersonal tidigare än vad som redan sker.

– Vi har planerat utefter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att vi ska utgå från de som blir svårast sjuka om de blir smittade, säger vaccinationssamordnaren Magnus Thyberg.

Bland andra Johan Styrud, överläkare och ordförande i Läkarföreningen i Stockholm, vill se att riskgrupper och vårdpersonal får en ”enad fil” i vaccineringsprocessen. Han har pekat på ordningen i Finland och betonar vikten av att sjukvården först och främst fungerar.

– Nu har vi börjat med de särskilda boendena men kommer att ha parallella vaccinationer av olika grupper en bit framåt, säger Magnus Thyberg.

Corona i Stockholm

Hör honom berätta om vilka som prioriteras och när det kan bli aktuellt att vaccinera sjukhusens vårdpersonal i videon.

Skåne vaccinerar akutpersonal

Region Skåne beslutade däremot på måndagen att prioritera om. Där inleds vaccinationer av personal inom akutsjukvård redan innan den högst prioriterade gruppen inom äldreomsorg är färdigvaccinerad. I Västra Götaland vill regionstyrelsen göra en liknande ändring av ordningen.

Även Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill att vårdpersonalen ska vaccineras så snabbt det går.

”I Stockholm ser vi nu över möjligheterna att påskynda fas 2 av vaccinationen, där vårdpersonal ingår, så att de snabbt kan få tillgång till det skydd som de behöver”, skriver Starbrink i en kommentar till SVT.

Vill se samma regler i alla regioner

Samtidigt vill Starbrink att Folkhälsomyndigheten ska ge regionerna vägledning i frågan så att prioriteringarna blir desamma i hela landet.

”Vaccinationen av vårdpersonalen, inte minst på IVA, är viktig. Det handlar om att skydda de som jobbar med att skydda oss alla mot covid – särskilt personer i riskgrupp. Jag önskar att Folkhälsomyndigheten snabbt prövar frågan och förtydligar hur prioriteringarna bör göras. Det är viktigt att vi har jämlik vård med samma prioriteringar i hela landet”, skriver Anna-Starbrink i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet