Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Stockholms län finns det många vandringsleder att välja mellan. Ett flertal kan man också hitta runt Södertälje och Nykvarn. Foto: kalle Thulin/SVT

Vandringstrenden håller i sig: ”Det är inne att vara ute”

Publicerad

Vandringstrenden fick ett uppsving under pandemin – och enligt vandringsledaren Eva Gruvstedt från Friluftsfrämjandet i Södertälje lever intresset kvar.

Under pandemin var det många som ägnade sig åt hemester eller svemester istället för att åka utomlands, och då var vandring en given aktivitet för många. Men även efter att restriktionerna hade släppt var det många som fortsatte att semestra på hemmaplan.

– Vår bedömning är att pandemin gjorde att fler hittade ut på vandringslederna och att intresset verkar hålla i sig hos många, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska turistföreningen (STF).

Finns alternativ på hemmaplan

Och för att vandra behöver man inte åka till de svenska fjällen, utan Stockholms län har ett stort utbud.

-  I länet finns ett smörgåsbord av fina leder med varierande natur och många går att ta sig till kollektivt. Så för den vandringssugna finns oändliga möjligheter, säger Maria Ros Hjelm.

Starta videon för att se vad området runt Södertälje kommun har att erbjuda i vandringsväg.

Populära vandringsleder i Stockholms län

  • Sörmlandsleden
  • Nacka reservatet inklusive hellasgården
  • Tyresta nationalpark
  • Paradisets naturreservat (Huddinge kommun)
  • Bogesundslandet (Vaxholm)
  • Roslagsleden

Källa: STF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.