Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är kraven vi ställer på en partner rimliga? I videon berättar Fredric Bohm, psykolog, vad riskerna kan vara med kravlistor. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Växande trenden: Att dejta efter stjärntecken

Uppdaterad
Publicerad

Vilket stjärntecken man har verkar få en allt större betydelse inom dejting. I alla fall sett till uppgifter som SVT tagit fram som visar att stjärntecken används allt mer när man ska beskriva sig själv i en dejtingapp.

– Det visar ju att många av oss kanske är lite vilsna, säger Fredric Bohm, psykolog.

Under de senaste åren har trenden vuxit och det finns en uppsjö av sociala medier-konton, poddar och hemsidor där man kan del av astrologirelaterat innehåll. På till exempel Tiktok finns svenska användare med tusentals följare med fokus på astrologi och relationer

– Vi har sett den här trenden öka under de senaste åren i samband med det ökade intresset för spiritualitet, intuition och manifesteringar, särskilt bland 18–25-åringar, säger Laura Wilkinson-Rea, ansvarig för Tinders kommunikation i norra Europa.

Stjärntecken är den näst mest använda beskrivningstaggen i profiler. Det enda som är mer populärt i profilbeskrivningarna är mål med relationen, ”relationship goals”.

Vad tänker du om trenden? Tyck till i vår chatt.

”Kan finnas risker med kravlistor”

Det finns vissa stjärntecken som är mer populära än andra, enligt Tinder. Några av dem som fått flest matchningar är Jungfrun, Tvillingarna och Vågen. Och de som skryter mest om sitt stjärntecken är Lejonet och Skorpionen.

Men det kan finnas risker med att sätta denna typen av krav när man letar efter en framtida panter.

– När man kommer med den här typen av kravlistor så riskerar man att signalera att man ser relationer som en affärstransaktion, säger Fredric Bohm, psykolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.