Vedran Bosnic är ny tränare i Schweiz. Foto: Vedran Bosnic

Vedran Bosnic klar för Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det officiellt. Kings avgående coach Vedran Bosnic flyttar till klockornas och arméknivarnas land.

Södertälje Kings populäre guldcoach Vedran Bosnic drar flyttlasset till kontinenten. Ny klubb blir Lions de Gèneve i den schweiziska basketligan.

– Den här klubben vill vara ett topplag i Schweiz, de vill vinna pokaler och har stora mål. Det rimmade väl med mina ambitioner, säger succécoachen till SVT.

Nej till flera klubbar

Det blev ett nej tack till flera klubbar i Italien, Polen och så en på Balkan. Gèneve lockade mest.

– Det är en vacker stad, och klubben ansträngde sig också verkligen för att få dit mig.

Vedran Bosnic, som också är Sveriges förbundskapten, har bra koll på basketen i alpland.

– Jag har följt alla ligorna de senaste femton åren. Så jag vet vilka som spelare, som tränar och var nivån är någonstans. Det är en bra liga, och det blir en utmaning för mig att delta på bästa sätt.

Utan assisterande coach

SVT har tidigare pratat med basketbloggaren Nick Rajacic som trodde att Bosnic skulle ta med sig assisterande Kings-coachen Ludwig Degernäs.

Så blir det inte.

– Nej, men jag hoppas att han blir huvudcoach för Kings. Han är det bästa alternativet för klubben just nu och för framtiden.

Vedran Bosnic har hand om det svenska herrlandslaget under juli och flyttar sedan ner till Gèneve i augusti. Kontraktet är skrivet på två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.