Presskonferens om Vidarklinikens framtid. Foto: SVT

Nytt varsel på Vidarkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Vidarkliniken varslar återigen om uppsägning. I höstas fick 17 personer lämna, denna gång är det 23 av totalt 51 medarbetare.

På torsdagen kallade antroposofiska Vidarkliniken i Ytterjärna till presskonferens för att informera om en ”ny verklighet” för kliniken. Ännu en gång varslar kliniken personal, den här gången är det 23 anställda som drabbas.

Enligt företaget är det med anledning av att att klinikens avtal för stress- och smärtrehabilitering med Stockholms läns landstings har sagts upp och upphör att gälla om drygt en månad. Vid årsskiftet upphörde även samarbetet med Västra Götalandsregionen.

– Vi arbetar nu med att finna nya finansieringsalternativ för våra uppskattade rehabiliteringsprogram och är optimistiska inför framtida möjligheter, säger Anders Kumlander, ordförande i Vidarkliniken. I ett övergångsskede måste vi dock anpassa verksamheten, i ett pressmeddelande.

SLL:s uppsagda avtal innebär att cirka 60 procent av patienterna, som idag får landstingsbetald vård på Vidarkliniken, drabbas.

”Allvarlig situation”

SVT rapporterade så sent som i november om att 17 personer varslades om uppsägning. Då meddelade Stockholms läns landsting att man i en utredning bland annat funnit brister i journalföringen.

– Det är en allvarlig situation för oss. Jag vaknar med det här varje morgon och undrar vad jag kan göra för att ändra på den här situationen, sa Anders Kumlander tidigare till SVT.

Vidarklinikens ordförande har även uttryckt en oro för att sjukhuset kan tvingas gå i konkurs.

– Ja, det är ett hot som Stockholms läns landsting sätter oss under, sa han tidigare.

Större patientfond

Samtidigt som man genomför neddragningar har klinikens styrelse beslutat att inrätta en större patientfond för ekonomiskt stöd till patienter utan möjlighet till landstingsfinansierad rehabilitering på Vidarkliniken.

– Vi får många bevis på vad vår vård betyder för patienterna, säger Eva-Lisa Olsson,. Vi vill göra allt vi kan för att de patienter som har vårdbehov ska få möjlighet att komma till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.