Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Youhanon Lahdo blir ny biskop i syrisk-ortodoxa ärkestiftet. Foto: Nada Razooq/SVT

Youhanon Lahdo ny biskop i syrisk-ortodoxa ärkestiftet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagens gudstjänst annonserade den syrisk-ortodoxa kyrkan att Youhanon Lahdo blir den nya biskopen i Sverige och Skandinavien.

– Vi förväntar oss att den nya biskopen tar tag i en hel del viktiga frågor som rör kyrkan, framför allt vikten av att kyrkan engagerar ungdomar, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församlingen i Södertälje.

Efter att biskopen Ablahad Gallo Shabo klev av tronen var det dags att hitta en ny biskop inom den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. I februari i år var patriarken Ignatius Aphrem Kerim II i Sverige och kallade kyrkoledare från hela landet till stormöte angående jakten på en ny biskop.

Under söndagen offentliggjordes det nya namnet, Youhanon Lahdo tar över som biskop. Han är i 40-årsåldern och har tidigare varit munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping.

En av två biskop

Efter en konflikt på 90-talet splittrades syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige i två stift, med varsin biskop som bägge har sina säten i Södertälje. Den ena biskopen, Ablahad Gallo Shabo som satt vid tronen i 35 år, klev av vid årsskiftet. Han var biskop för de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Sverige innan splittringen. Nu kommer han ersättas av den nya biskopen Youhanon Lahdo.

Starta klippet för att höra när prästen i S:t Jacobs kyrkan annonserade den nya biskopen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.