Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina tankar var överallt, det blev rörigt i huvudet” säger Youhanun Lahdo, om när han utsågs till ny ärkebiskop för syrisk-ortodoxa kyrkan, som har sitt säte i Södertälje. Foto: Moa Bergman/SVT

Youhanun Lahdo gick från munk i en kyrka till ärkebiskop i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hans företrädare satt på tronen i 35 år. Den nya syrisk-ortodoxa ärkebiskopen i Sverige heter Youhanun Lahdo.

– Det är ett stort uppdrag att axla, jag är inte rädd, men jag behöver tid, säger han till SVT.

Han kallades egentligen till Sverige för ett kortare uppdrag i en kyrka i Norrköping – men blir nu kvar då han utsetts till den nya syrisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop i Sverige.

– Jag var hemma när telefonen ringde och jag fick beskedet. Det var en stor överraskning, säger han.

Youhanun Lahdo kommer att ha sitt säte i S:t Jacobskatedralen i Södertälje med ansvar för ett 20-kyrkor runtom i landet.

Hör mer om hur han reagerade när han fick beskedet om att patriarken valt honom till den nya ärkebiskopen och om utmaningen framåt, i klippet ovan.

Syrisk-ortodoxa kyrkans två grenar

Den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige består av ett 40-tal kyrkor runt om i landet som är fördelade i två grenar, även kallade kyrkostift.

Youhanun Lahdo är nytillträdd ärkebiskop för ”Syrisk-ortodoxa kyrkans ärkestift” och Benjamin Atas är biskop för ”Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.