Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals gäster har under två dagars tid närvarat vid utnämningen av den nya syrisk-ortodoxa ärkebiskopen, se klippet ovan. Foto: S:t Jacobkyrkan

Här vigs den nya syrisk-ortodoxa biskopen

Uppdaterad
Publicerad

Under högtidliga former fick den syrisk-ortodoxa kyrkan en ny ärkebiskop i helgen.

– Det har aldrig varit ett mål för mig att bli biskop men när jag blev kallad så inställde jag mig, sa Youhanun Lahdo, tidigare munk, under sin första predikan efter biskopsvigningen.

Festligheterna har pågått i S:t Jacobkyrkan i Södertälje i två dagar med tusentals närvarande gäster. Under biskopsvigningen på lördagen var det särskilt inbjudna gäster, däribland 25 av kyrkans 40 biskopar i världen.

Och där lyckoönskades han av den förre biskopen, Ablahad Gallo Shabo, som efter närmare 35 år klev av sin post i fjol.

– Från djupet av mitt hjärta, acceptera mig som en son av kyrkan – och inte bara som ärkebiskop, sa Youhanun Lahdo, när han på söndagen höll sin första gudstjänst som biskop.

Han blir nu biskop för ett 20-tal kyrkor runtom i Sverige med högsäte Södertälje.

Se när Youhanun Lahdo vigs till biskop av kyrkans överhuvud i världen, patriark Ignatius Aphrem Kerim II, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.