Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Semes Hanna, ordförande för syrisk-ortodoxa ungdomsförbundet, om vilka förväntningar de har på den nya biskopen. Foto: Linda Asmar/SVT

Nya biskopen förväntas locka ungdomar till syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Youhanon Lahdo är syrisk-ortodoxa ärkestiftets nya biskop och vigs in under högtidliga former i helgen. Ungdomsförbundet hoppas att han ska bidra till att få fler ungdomar att hitta till kyrkan.

– Han är ju ung och det gör det enklare att samarbeta, säger Semes Hanna, ordförande.

Efter en flera månader lång jakt blev det i september klart att Youhanon Lahdo blir den nya biskopen för syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien. Han har tidigare varit munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping och är i 40-årsåldern.

Att han är så pass ung jämfört med den tidigare biskopen hoppas Syrisk-ortodoxa ungdomsförbundet ska leda till att fler ungdomar väljer att engagera sig i kyrkan.

Tappar medlemmar

Idag har ungdomsförbundet runt 3 200 medlemmar utspridda i cirka 20 lokalföreningar runt om i landet.

– Medlemsantalet har ju minskat och i detta då att ungdomen och biskopen tillsammans kan samarbeta och på det sättet locka ungdomarna närmare kyrkan, säger Semes Hanna.

Hör mer i videon ovan om hur hon hoppas samarbeta ska fungera rent konkret och förväntningarna inför den stora biskopsvigningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.