Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Livet som cirkusartist är roligt, tycker 10-åriga Samantha Wolfova från Tjeckien. Hör henne berätta om varför hon valde handstående som ”sin” gren. I bakgrunden syns hennes storasyster Andrea Wolfova. Foto: Otilia Bogen, SVT

10-åriga Samantha bor på en kringresande cirkus

Publicerad

Att leva i husvagnar, resa från stad till stad och uppträda i cirkusmanegen om kvällarna kanske känns som något från vita duken. Men det är verklighet för Samantha Wolfova och hennes familj som reser runt i Sverige med cirkusen Brazil Jack.

Det är sju timmar kvar till kvällens föreställning. Samantha Wolfova går mellan skolbänken, som i dag består av ett runt glasbord bredvid familjens husvagn, och det stora cirkustältet. Därinne är det varmt, den stora fläkten brusar och kulörta lampor i rött och gult sprider skuggor över cirkusfamiljen när de värmer upp, stretchar och tar sig an dagens träningspass.

Samantha böjer ryggen i till synes omöjliga positioner. Det är svettigt och vissa övningar gör ont och hon måste vila emellan.

Vad hade dina föräldrar sagt om du sa att du ville göra något annat?

– Det vet jag inte, svarar hon och ler.

Men hon vill inte göra något annat. Hon och systern Andrea vill gå i samma fotspår som föräldrarna, och ytterligare tre generationer innan dem.

I klippet ovan får du se henne visa några av sina övningar och höra om livet som cirkusartist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.