Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör VA-chefen Niklas Spetz berätta vad det nya vattenverket kommer innebära för invånarna i Gnesta och se var det kommer att ligga i klippet. Foto: Gnesta kommun/SVT

Nytt vattenverk i Gnesta – se planen på försörjning av vatten i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Låga grundvattennivåer och dålig vattenkvalité har under längre tid varit ett problem för Gnesta kommun. Nu sätts hoppet till ett nytt vattenverk som planeras strax utanför Gnesta tätort för att täcka behovet av dricksvatten.

– Vi har haft problem med vattennivåerna, både med volym och kvalité. Det här gör vi för att säkra dricksvattenleveransen till Gnesta tätort, säger VA-chefen Niklas Spetz.

Byggnationen av det nya vattenverket planeras att starta nästa år och stå klart år 2027.

– Vi har ett ekonomiskt beslut att projektera och det gör vi just nu. Vi ska bland annat skicka in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen i oktober.

Enligt Niklas Spetz kommer den nya anläggningen ge tillgång till dricksvatten. Men den kommer också göra att bevattningsförbudet, som varit sedan 2018, kommer kunna hävas.

Stor investering på nytt vattenverk

Vattenverket är en stor investering för kommunen, men hur stor kostnaden blir vill inte Gnesta kommun gå ut med.

– Det kommer kosta rejäl slant såklart. Det är en jätteviktig infrastrukturinvestering, men kostnad kopplat till vattenverket har vi valt att inte gå ut med i dagsläget, säger Anna Ekström (M), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Gnesta kommun.

Hur kommer det sig att ni inte vill gå ut med den summan, det är ju ändå något som berör skattebetalare i Gnesta?

– Det är jätteviktigt att ekonomin sköts och därför har vi också gjort en rejäl genomlysning över vår VA-ekonomi. Men vi vill inte ge marknaden en chans att toppa sina anbud, utan det handlar om det ska vara en gedigen process så att vi får handlingskraftiga och riktiga anbud.

Hör VA-chefen Niklas Spetz berätta vad det nya vattenverket kommer innebära för invånarna i Gnesta och se var det kommer att ligga i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.