14-åring fick skott i ryggen – två döms till långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I november förra året fick en 14-årig pojke ett skott i ryggen vid en skjutning i Eskilstuna. Nu döms två män i 20-årsåldern för mordförsök och grovt vapenbrott riktat mot 14-åringen samt en 17-åring. Straffet blir 14 års fängelse för båda.

Det var lördag 20 november vid 17-tiden i Fröslunda som skjutningen ägde rum. En 14-årig pojke träffades i ryggen och blev allvarligt skadad. Enligt uppgifter i utredningen har han fått men för livet. Även en 17-årig pojke blev beskjuten, men skadades inte.

Dagen efter skjutningen gick den ene nu dömde gärningsmannen själv till polisen, där han anhölls. Ett par veckor senare anhölls även den andre.

Skjuten 14-åring i Fröslunda

Skyllt på varandra

Enligt Eskilstuna tingsrätt har de båda i samförstånd gjort sig skyldiga till två fall av mordförsök och grovt vapenbrott. Rätten konstaterar att de under utredningen skyllt på varandra och dessutom påstått att de hotats av varandra under häktningstiden.

Den ene av dem, en 22-åring, pekas ut som den som sköt, men det är den andre, en 24-årig man, som enligt tingsrätten hade ett tydligt motiv; ”att söka upprättelse i förhållande till de ungdomar som misshandlade honom tidigare under dagen i Fröslunda”.

Uppmanade att skjuta

Ett vittne har berättat att 24-åringen samlade ihop kompisar för att söka upp dem som misshandlat honom. 24-åringen fick veta att en av dem fanns bland ett gäng ungdomar i Fröslunda centrum, som de då sökte upp.

Enligt vittnet skrek 24-åringen till 22-åringen att han skulle skjuta, vilket 22-åringen gjorde. Den undersökning som gjorts av kulan som träffade 14-åringen i ryggen tyder på att den kan ha studsat mot någonting först. Vittnet befinner sig nu på hemlig ort och har sekretesskyddade uppgifter. 

Advokaten: Vi överklagar

24-åringens advokat Andreas Simon säger att domen kommer att överklagas.

– Min klient tycker att domstolen har hamnat fel i sin bedömning, säger Andreas Simon.

Förutom att de båda männen döms till 14 års fängelse för två fall av mordförsök och grovt vapenbrott ska de även betala skadestånd till den skjutne 14-åringen och 17-åringen.

SVT har utan framgång sökt 22-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjuten 14-åring i Fröslunda

Mer i ämnet