Tomhylsan på bilden hittades på brottsplatsen i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna. Foto: Pontus Stenberg/Polisens förundersökning.

Män ville frias efter skott mot 14-åring – döms till långa fängelsestraff i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

De två män som i juli dömdes för mordförsök och grovt vapenbrott efter att skjutit mot två pojkar i Eskilstuna överklagade sina domar. Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom och sänker det 14 år långa fängelsestraffet med två månader – men bara eftersom de suttit häktade länge.

Det var i november förra året som de dömda männen sköt mot en 14-årig och en 17-årig pojke i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna. 14-åringen träffades av en rikoschett i ryggen och har enligt polisutredningen fått men för livet.

Männen, som båda är i 20-årsåldern, dömdes till 14 års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott.

Skjuten 14-åring i Fröslunda

Fängelsestraffet sänks

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att de är skyldiga till de båda brotten. Men hovrätten bedömer att det grova vapenbrottet inte ska anges särskilt i domslutet utan bakas in i mordförsöket. Det på grund av att det inte framkommit att vapen använts på någon annan plats än där mordförsöket begicks.

De håller med tingsrätten om att straffvärdet uppgår till 14 års fängelse, men på grund av att de båda männen suttit frihetsberövade sedan november respektive december 2021 sänks straffet med två månader. De döms nu till fängelse i 13 år och 10 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjuten 14-åring i Fröslunda

Mer i ämnet