Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åring åtalas för mord på jämnårig pojke i Eskilstuna Visa alla (2)
Visa alla (2)

16-åring åtalas för mord på jämnårig pojke i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året sköts en 16 år gammal pojke ihjäl i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. En annan 16-åring åtalas nu för mordet samt grovt vapenbrott.

Det var flera personer som larmade om skottlossning i Nyfors i Eskilstuna under den tidiga kvällen 17 september.

När polisen kom till platsen fann de en 16-årig pojke med skottskador. Han fördes till sjukhus men lite senare kom beskedet att pojkens liv inte gick att rädda.

Förnekar brott

En jämngammal pojke kom att misstänkas för mordet och har suttit häktad för brottet. Under måndagen lämnades åtalet in mot honom.

Han misstänks för mord och grovt vapenbrott.

– Min klient har sedan start nekat till brott, han säger att han inte har varit på platsen, säger 16-åringens försvarsadvokat Peter Eklund.

Men enligt åtalet finns flera olika typer av bevisning. Bland annat förhör, analyser och dna-träffar från den misstänkte på kläder som hittats i en påse, i vilken polisen även hittat det misstänkta mordvapnet.

– De dna-spår man har hittat kommer inte bara från min klient. Och det som är anmärkningsvärt är att kläderna och vapnet hittas först tre dagar efter skjutningen. På tre dagar kan det hända mycket, säger Peter Eklund.

I åtalet framgår även att vapnet som hittats använts vid två andra skjutningar i Eskilstuna. Dessa ska ha skett i februari förra året. Enligt åklagaren ska även den misstänktes telefon ha befunnit sig i de skjutningarna.

2 000 sidor förundersökning

Enligt åklagaren är förundersökningen omfattande – omkring 2 000 sidor.

Huvudförhandling i målet planeras starta torsdagen den 11 februari 2021 och pågå under i vart fall större delen av februari. Den kommer enligt besked från Eskilstuna tingsrätt att hållas bakom lyckta dörrar med hänsyn till den tilltalades unga ålder, står det i pressmeddelandet.

Om den tilltalade pojken döms för brotten kommer han att få sluten ungdomsvård, menar Maria Edström. 

– Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse. Men i och med att han är 16 år så får han inte 18 år ungdomsvård. Utan det sätts i proportion till hans ålder, vilket kan vara tre till fyra år, säger hon. 

Pistolen hittades i en påse i en påse i anslutning till brottsplatsen. I påsen hittades även kläder, med den misstänktes dna på. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet