En person begärs häktad misstänkt för grov mordbrand i centrala Mariefred den 29 mars. Foto: SVT

17-åring häktad misstänkt för grov mordbrand i Mariefred

Uppdaterad
Publicerad

Natten till den 29 mars larmades polis och räddningstjänst till en brand i en träbyggnad i Mariefreds äldre kvarter. Nu har tingsrätten häktat en 17-årig pojke som misstänks ha anlagt branden.

Vittnen såg flera personer lämna platsen strax efter att branden startade, och polisen misstänkte därför genast att den var anlagd. Ingen person kom till skada, och eftersom deltidsstyrkan i Mariefred snabbt kom till platsen kunde branden släckas innan den spred sig.

17-åringen anhölls i sin frånvaro vid lunchtid i onsdags den 3 april och kunde gripas strax därpå. I fredags fattade Eskilstuna tingsrätt beslut om att han skulle häktas, eftersom det finns risk att han skulle undanröja bevis om han försätts på fri fot. Han misstänks för grov mordbrand.

Strängnäs

Blev misstänkt efter att ha sökt vård

Enligt åklagaren ska 17-åringen ha fått brännskador på händerna och var tvungen att uppsöka en sjukvårdsinrättning.

– Polisen fick kännedom om detta och det var då som misstankarna föll mot 17-åringen, säger kammaråklagaren Maria Estberg.

17-åringen ska ha erkänt mordbrand, men förnekat grov mordbrand.

”Bevisläget ser bra ut”

– Han är på sannolika skäl misstänkt och bevisläget ser bra ut, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott.

Vilken typ av bevis det handlar om vill han inte gå in på, inte heller om det finns några teorier kring motiv.

– Vi kan inte utesluta att det finns fler gärningsmän så jag vill inte berätta några detaljer om utredningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strängnäs

Mer i ämnet