Foto: Pontus Stenberg

Uppgifter: 17-åring tar på sig mordet vid Långbergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

I maj dömdes en 24-årig man till livstids fängelse för mordet vid Långbergsskolan i Nyköping i september 2020. Men nu ska en annan person ha erkänt mordet, vilket Aftonbladet var först att berätta. Förra veckan ska en 17-årig pojke klivit in på polisstationen i Katrineholm och angett sig själv, skriver tidningen. Nu kan SVT berätta att förundersökningen kring mordet har återupptagits.

Pojken ska ha haft med sig ett skjutvapen och sagt att han använt det för att döda den 21-årige mannen. Han anhölls och i måndags häktades han, dock inte misstänkt för mord utan för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Den dömde 24-åringen har hela tiden nekat till brott. Han överklagade tingsrättsdomen men fick inget gehör i hovrätten. Nu hoppas han att högsta domstolen ska ta upp fallet.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mordutredningen har återupptagits

På torsdagen bekräftade riksåklagaren att förundersökningen kring mordet har återupptagits med anledning av att det kommit in nya uppgifter från 17-åringen. Men My Hedström, byråchef hos riksåklagaren, vill inte bekräfta Aftonbladets uppgifter om ett erkännande.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera om han sagt att han själv eller någon annan gjort det. Men han har ny information i ärendet, säger hon.

Hon bekräftar däremot att misstankarna som riktas mot 17-åringen, grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling, är relaterade till mordet. Den utredningen håller dock inte riksåklagaren i utan det blir det lokala rättsväsendet.

SVT Sörmland har varit i kontakt med 17-åringens försvarare som varken vill bekräfta eller dementera Aftonbladets uppgifter.

SVT söker åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mer i ämnet