Mordet begicks i mitten av september förra året och ett stort område intill Långbergsskolan spärrades av. Foto: Pontus Stenberg

Åklagaren efter nya uppgifterna om mordet vid Långbergsskolan: ”Inte rubbat styrkan i bevisningen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Ola Björstrand är fortsatt övertygad om att det är den dömde 24-åringen som begått mordet vid Långbergsskolan i Nyköping. Detta trots uppgifterna som kom för en månad sedan om att en 17-åring tog på sig mordet.

24-åringen har dömts till livstids fängelse för mord i både tingsrätt och hovrätt. Men i september gick Aftonbladet ut med uppgifter om att en 17-åring kommit in på polisstationen i Katrineholm med ett vapen, och tagit på sig mordet. 17-åringen omhändertogs och häktades misstänkt för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Släppt ur häkte

Riksåklagaren beslutade därefter att förundersökningen skulle återupptas.

Mördad 21-åring i Brandkärr

När åklagare Ola Björstrand nu för första gången uttalar sig om uppgifterna är han kortfattad. Till SVT säger han att 17-åringen är släppt från häkte och omhändertagen enligt LVU. 17-åringen är dock fortsatt misstänkt för brotten han häktades för, men vad de faktiska gärningarna han misstänks för inbegriper vill Björstrand inte kommentera.

Överklagat till HD

Han menar dock fortsatt att det är 24-åringen som är skyldig för mordet.

– Det finns en person som är dömd för brotten vid Långbergsskolan. Enligt min uppfattning har det som framkommit inte rubbat styrkan i bevisningen som jag åberopade i hovrätten, säger Björstrand.

24-åringen har hela tiden nekat till brott och hans advokat har överklagat till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mer i ämnet