Arkivbild. Foto: TT

18-åring frikänns från barnsexbrott – trots erkännande

Publicerad

En ung man som var misstänkt för att ha fått minst en minderårig flicka att skicka nakenbilder frikänns nu av Eskilstuna tingsrätt. Detta trots att han erkänt vissa av gärningarna i polisförhör.

Den nu 18-årige Eskilstunabon stod åtalad för att ha fått en minderårig flicka att skicka bilder på sitt underliv till honom. Han misstänktes även för att ha försökt få en annan minderårig flicka att skicka bilder av samma typ.

På onsdagen kom tingsrättens dom. Mannen frikänns från samtliga brott. Detta på grund av flera skäl.

Kände sig pressad

Mannen har i polisförhör erkänt att han förmått en flicka att skicka nakenbilder på sig själv. Men under rättegången har han tagit tillbaka det och menat att han kände sig pressad av polisen under förhören.

De skickade bilderna och filmerna kan knytas till en IP-adress där mannen bor, men mannen menar att han ofta har kompisar på besök och att de brukar låna varandras enheter och konton.

Tingsrätten gör bedömningen att det är troligt att mannen pratat med flickorna, men att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det är han som begått brotten han misstänks för.

”Vi vet inte vilka det är”

I domen framgår även att polisen inte hållit några förhör med de kompisar som den frikände mannen angett varit hemma hos honom, och att den möjligheten därför inte har kunnat uteslutas.

– De tycker att vi borde ha försökt höra de här personerna. Men vi vet inte vilka det är och har bara fått förnamnen på dem, därför tyckte vi att det kändes utsiktslöst att försöka förhöra dem, säger kammaråklagare Maria Estman till SVT Sörmland.

Hon säger även att hon inte bestämt sig huruvida hon kommer överklaga eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.