Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare, säger att det främst är de som delar hushåll med de drabbade som riskerar att smittas.

Över 2000 barn vaccineras efter nytt fall av hjärnsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 2000 till 2500 barn ska vaccineras efter att det nya fallet med hjärnhinneinflammation upptäckts. Men än så länge är det bara skolor där det går släktingar till de barn som smittats som berörs.

– Vi måste begränsa och därför går vi inte ut till skolor i närliggande områden till Nyköping, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare.

Trots att omkring 700 barn sedan tidigare har fått förebyggande antibiotikabehandling har ett ytterligare fall av hjärnhinneinflammation upptäckts i Nyköping. En ett-årig pojke har insjuknat men tillfrisknat. Det är det tredje fallet på en dryg månad i Nyköping, ett barn har dött av sjukdomen.

LÄS MER: Nytt fall av dödliga hjärnsjukdomen upptäckt

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Enligt kommunen finns det en koppling mellan de tre barnen som insjuknat.

Smittar via saliv

Med anledning av det höll landstinget i dag en pressträff. Där betonade smittskyddsläkare Helena Hervius Askling att det främst är personer som delar hushåll med de drabbade och som haft salivkontakt med dem som lider risk att drabbas.

– Smittan har skett i samma grupp av barn trots att vaccin har getts till 700 barn. Med anledning av det ska vi erbjuda vaccinering på skolor och förskolor. Varför det bara är vissa skolor och förskolor är kopplat till den smittade gruppen barn, det är alltså de skolor och förskolor som har koppling till de smittade barnen, säger hon.

Mobiliserar vårdcentraler

Enligt landsting och kommun har man kontroll över situationen. Vaccinationerna ska påbörjas så snart det finns möjlighet.

– Vi mobiliserar vårdcentralerna i Nyköping. Föräldrar måste ge sitt samtycke, blanketter ska översättas och vi måste vänta på svar så de närmaste dagarna väntar vi på allt detta. Men vi är säkra att vi fixar det galant. Det är ingen hysteri utan lugnt och bra riggat för att vi ska kunna göra vårt jobb, säger Asghar Farahani, chef för Häloval.

En vaccination tar 10 till 14 dagar att verka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av hjärnhinneinflammation i Nyköping

Mer i ämnet